Aktivity k Mezinárodnímu dni diabetu 2013 ve spolupráci se studentskou organizací IFMSA

Cíl projektu:

• U příležitosti Mezinárodního dne diabetu upozornit co nejširší veřejnost na nárůst onemocnění diabetem a jeho nebezpečí
  • Ukázat důležitost prevence
  • Poukázat na zdravý životní styl a edukaci diabetu jako účinný prostředek proti pozdním komplikacím diabetu
  • Získat u veřejnosti povědomí o DAČR jako pomáhající organizaci pro podporu prevence a léčby diabetu

Zdůvodnění projektu:

• V České republice neustále přibývá lidí s diabetem, v současnosti se již toto onemocnění týká každé desáté rodiny.
  • Více jak 250 000 lidí s diabetem ještě o svém onemocnění neví
  • Čím dříve se diabetes začne léčit, tím lepší jsou vyhlídky na spokojený život bez pozdních komplikací
  • Spolupráce se studenty medicíny sdružuje mladší i starší generace ve společném úsilí snížit počet lidí s diabetem

Metodika projektu:

PODPORA EDUKAČNÍCH STANŮ a dalších aktivit IFMSA

• Projekt Světový den diabetu, který je organizován za podpory Diabetické asociace České republiky, WHO CZ a Mezinárodní diabetické federace, proběhl v 6 městech – Praha, Brno, Plzeň, Hradec Králové, Olomouc a Ostrava.
  • Uspořádání tiskové konference k Slavnostnímu zahájení výstavy za účasti ministra zdravotnictví ČR MUDr. Martina Holcáta
  • Realizace výstavy fotografií „Vývoj technologií v oblasti diabetu“ v Refresh Café Praha 5, Stroupežnického 17
  • Podpora provozu edukačních stanů IFMSA v několika městech ČR
  • Zájemci si mohli nechat změřit krevní tlak, procentuální zastoupení tělesného tuku, nechybělo zde ani poradenství o zdravé výživě a sportu, konverzační mapy s „létající sestřičkami“, malí odvážlivci si mohli vyzkoušet aplikaci insulinu na medvědovi a první pomoc u diabetika. Medici ochotně všechny návštěvníky informovali o výsledcích měření a možnostech léčby, či prevence.

Časový plán projektu:

listopad 2013